Suomen Digiapu

Nettiyhteyden määrittäminen kotona

Tässä artikkelissa käymme läpi mahdollisimman lyhyesti ja yksinkertaisesti, miten saat nettiyhteyttä määritettyä kotona tai pienyrityksessä. Nettiyhteyden määrittämistä varten tarvitset nettiliittymän, modeemin ja reitittimen tai modeemin, jossa on sisäänrakennettu reititin.

Nettiliittymä

Asuinalueestasi riippuen voit kilpailuttaa nettiliittymäsi. Tyypillisesti kaikki puhelinoperaattorit tarjoavat nettiliittymiä. 

Linkeistä alla voit tarkistaa, minkälaisia nettiliittymiä on tarjolla ja mitkä operaattorit tarjoavat niitä asuinalueellasi.

Telian nettiliittymä

Elisan nettiliittymä

DNA:n nettiliittymä

Jos kotiisi ei ole tarjolla kiinteää laajakaistaa, helpoin ja edullisin ratkaisu on 4G tai 5G langaton nettiyhteys.

Modeemi

Modeemi tuo interenetin kotiin. Modeemi on välttämätön laite, joka yhdistää sinut kotiverkkosi ulkopuolelle eli palveluntarjoajalle, esimerkiksi puhelinoperaattorille ja sitä kautta internetiin.  

Modeemi voi olla joko langaton tai langallinen. Langaton modeemi voi olla esimerkiksi 4G tai 5G modeemi. Langottomat modeemit toimivat lähes samalla tavalla, kuin puhelimet ja niihin kytketään SIM-kortti.

Langalliset modeemit kytketään joko puhelinpistorasiaan (DSL-modeemi) tai television antennipistorasiaan (kaapelimodeemi). Uusimmissa taloissa nettiyhteys on toteutettu niin, että netti tulee soraan kotiin, etkä tarvitse omaa modeemia. Näissä tapauksissa tyypillisesti seinästä tai sähkökaapista löytyy datapistoke RJ45 -liitännällä.

Jos et ole varma millaisen modeemin tarvitset, voit kysyä sopivaa modeemia nettiyhteyttä tarjoavalta yritykseltä!

RJ45 -pistoke
Puhelinpistoke
Antennipistoke
Antennipistoke
Reititin

Reitittimen avulla luot lähiverkon ja yhdistät tämän verkon internetiin. Toisin sanoen, reitittimellä yhdistät kaikki kodin laitteesi modeemin kautta internetiin.

Pidä mielessä, että modeemissasi saattaa olla sisäänrakennettu reititin, joten erillistä reititintä et välttämättä tarvitse.

Tyypillisesti reitittimessä on langattoman yhteyden lisäksi muutama RJ45 -liitäntää laitteiden yhdistämiseksi verkkoon piuhaa pitkin langallisesti..

 

Tarvitsetko apua nettiyhteyden määrittämiseen?
Reagoimme nopeasti yhteydenottoihin ja tulemme huolto- ja asennustyöt suorittamaan luonasi jopa samana päivänä, olisi kyse laitteen tai ohjelmiston asennuksesta, nettiyhteyden määrittämisestä tai monimutkaisemmasta digiongelmasta. Toimimme Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella.

 

Varaa IT-asiantuntijan kotikäyntiaika nyt soittamalla numeroon 045 6573720 tai jätä kiireellinen yhteydenottopyyntö allaolevalla lomakkeella!