Suomen Digiapu

Mikä aiheuttaa Windowsin sinisen kuolemanruudun ja miten korjata se

Windows-käyttöjärjestelmässä ilmenevä ns. sininen kuolemanruutu (eng. Bule Screen of Death. BSoD) on virheilmoituksen sivu, joka ilmenee, kun Windows kohtaa kriittisen virheen, jota se ei pysty korjaamaan. Se on myös tunnettu nimillä ”STOP Error” tai ”BUGCHECK”. 

Toisin sanoen, sininen kuolemanruutu ilmestyy, kun jokin on pahasti pielessä, olisi kyse ohjelmallisesta viasta tai fyysisestä komponenttiviasta. Mahdollisia syitä on monia, mutta yleisimmät syyt ovat:

– Epäonnistunut päivityksen- tai ajurin asennus

– Vialliset, vääränlaiset tai päällekkäiset ajurit

– Ristiriitaiset ohjelmat tai haittaohjelmat

– Vaurioituneet tai korruptoituneet järjestelmätiedostot

– Ylikuumeneminen tai laitteistovika

– Vajaatoiminen tai viallinen komponentti

BSOD-virheen korjaamiseksi kannattaa kokeilla seuraavia vaiheita:

– Käynnistä tietokone uudelleen: Tämä on ensimmäinen askel, jonka pitäisi ottaa, jos se johtuu tilapäisestä ongelmasta. Tietokoneen uudelleen käynnistäminen kaikessa yksinkertaisuudessaan on tyypillisin ratkaisu moneen käyttöjärjestelmäongelmaan!

– Tarkista ohjelmistopäivitykset: Varmista, että käyttöjärjestelmäsi ja muut asennetut ohjelmistot ovat ajan tasalla.

– Suorita virustarkistus: Käytä virustorjuntaohjelmaa tietokoneesi tarkistamiseen haittaohjelmien varalta.

– Tarkista laitteisto-ongelmat: Suorita laitteistodiagnostiikka testi tarkistaaksesi, onko tietokoneesi laitteistossa ongelmia.

– Tarkista ylikuumeneminen: Varmista, että tietokoneesi ei ylikuumene, tarkistamalla sisäisten osien lämpötilaa. Kertynyt pöly ilman sisääntuloaukoissa ja vanhentunut lämpötahna on yleisimmät ylikuumenemista aiheuttavat seikat.

– Poista äskettäin asennetut ohjelmat: Jos olet asentanut äskettäin uuden ohjelman, se saattaa aiheuttaa sinisen kuolemanruudun. Kokeile poistaa uusimmat Windows-päivitykset ja ajurit.

– Suorita järjestelmän palautus tai Windows:n puhdas asennus.  Jos edelliset vaiheet eivät auta, voit yrittää suorittaa järjestelmän palautuksen tai asentaa käyttöjärjestelmän uudestaan.

On tärkeää muistaa, että nämä vaiheet ovat yleisiä vianmääritysvaiheita ja ne eivät välttämättä sovellu kaikkiin ongelmatilanteisiin. 

Suomen Digiapu auttaa kaikissa haasteissa tietokoneiden kanssa. Diagnosoimme ja korjaamme myös BSoD-viat.

Varaa IT-asiantuntijan kotikäyntiaika nyt soittamalla numeroon 045 6573720 tai jätä kiireellinen yhteydenottopyyntö allaolevalla lomakkeella!